053-286-8433

סיפורו של אוהל

היסטוריה בקטנה

אוהל הפעמון המודרני הוא גלגולו של אוהל מסורתי וותיק, בעל היסטוריה ארוכה. אוהלים מסוג זה שימשו שבטי נוודים בצפון אירופה ובחצי הכדור הצפוני כולו. לאוהל היו במהלך ההיסטוריה גלגולים שונים, חומרים וטכניקות מעט שונות בהתאם לצרכים אולם בבסיסו, נותר עיצוב ומבנה האוהל דומה.

משפחה סאמית, סביבות 1900
Photo courtesy of Wikipedia

בשל פשטותו ואמינותו, שירת אוהל הפעמון את צבאות אירופה עוד במאה ה-9, ועיצובו המשיך מאות שנים, בין השאר, בשירות הצבא הבריטי. אמצע המאה ה-19, קולונל בצבא ארה"ב, הנרי הופקינס סיבלי, רשם פטנט על אוהל מסוג זה (על שמו, כמובן) וקיבל רישיון לייצר אותו עבור צבא ארה"ב. את השראתו לאוהל שאב מאוהלי "טיפי" שראה בזמן שירתו בגבולות הדרומיים של מרכז ארה"ב. האוהל שלו כלל מוט מרכזי אחד ו"כיפה" מאווררת, כדי לאפשר פינוי עשן מהכיריים שהוכנסו לתוכו.

צבא ארה"ב אישר את העיצוב כאשר הוא משלם על הדגם דמי זכויות, 5 דולר עבור כל אוהל שיוצר. הצבא האמריקאי ייצר כ-50,000 יחידות עד סוף מלחמת האזרחים האמריקאית וסיבלי, שערק לקונפדרציה, ויתר על כל תמלוגים, מכיוון שבשלב זה הוכרז כבוגד.

חיילים אמריקאיים נחים באוהל פעמון.
Photo courtesy of Photo-sleuth

אוהלי פעמון הפכו פופולריים מאוד הן בשדות הקרב ואימוני הצבאות והן בארגונים אזרחיים. אלפי אוהלי פעמון שימשו בשתי מלחמות העולם, כמו גם על ידי קבוצות צופים ברחבי העולם.

עם הזמן, ועם הופעתם של חומרים סינתטיים חדשים, החלה אבולוציית אוהל הפעמון – נוספו לו מאפיינים כמו חלונות רשת, מסגרת בתוך הדלת והחל מאמצע המאה ה-20, גם יריעות PVC מחוזקות.

אוהלי פעמון למרגלות ההר הירוק תמיד
התמונה באדיבות ארכיון קיבוץ יגור

בארץ ישראל אוהלים מסוג זה שימשו את ההתיישבות החלוצית בעשורים הראשונים של המאה ה-20, בנקודות רבות ולמשך תקופות לא מבוטלות בתנאים קשים. מה שהתאים לחיילי הצבא הבריטי, בהחלט יכול לסייע גם לכוחות ההגנה שלנו ולחלוץ הישראלי בבואו להקים במהירות מחנה או יישוב, להגן על עצמו ולבסס את תחילתם של ישובי קבע בנקודות מרוחקות.

את האוהלים הפונקציונליים החליפו צריפים ואת הצריפים מבני בטון, ולמעשה השימוש הפונקציונלי באוהל נשאר בעיקר במחנות צבאיים ואוהלים מסוג אוהלי פעמון פינו את מקומם לאוהלים גדולים המותאמים לכמות חיילים גדולה יותר, שהוקמו על בסיס קשיח או משטחי בטון.

אוהלי החלוצים בקיבוץ יגור
התמונה באדיבות ארכיון קיבוץ יגור

בסביבה האזרחית, החלו להופיע אוהלי ניילון. תעשיית אוהלי הניילון התפתחה במהירות ויצרה דגמים רבים, מהירים, זולים ולתקופה נדמה היה שאוהל הפעמון איבד את מעמדו לתמיד. אולם לאחר כמה עשורים של אוהלי ניילון, נראה כי יש מקום מכובד דווקא לאותו אוהל קלאסי, גדול, מרווח, נעים לשהות, בטוח ועמיד יותר.
החיפוש אחר חוויה אותנטית יותר, טבעית ונעימה, ביחד עם הסלידה ממוצרי פלסטיק, ניילון וציוד מתכלה הביאו איתם מגמה חדשה – אוהלי הפעמון התגלו כאופציה מצויינת הן למטיילי השטח (חוויה ותחושה שלא תקבלו באף אוהל ניילון) והן לבעלי אתרי חאן שגילו את התחזוקה הזולה וההקמה המהירה של מתחם אוהלים מרשים, ולא פחות חשוב עבורם, משתלם מאוד.

אוהלי פעמון של ימינו עושים שימוש בצורות המסורתיות ליצירת קמפינג חווייתי הממשיך את המסורת ועשה שימוש חדשני בקנבס כותנה לא מולבן. עם חומרי איטום שהשתפרו כל כך בשני העשורים האחרונים, חלפו הימים של נזילה בגג בכל נגיעה עדינה בקנבס בזמן גשם. השיפורים בחומרים גם מאפשרים לנו לשמור על בד קל יותר, המאפשר ניידות טובה יותר, הקמה נוחה יותר יותר ובמקרה גשם – גם התייבשות מהירה יותר.

מכאן והלאה ההיסטוריה של אוהלי הפעמון ממשיכה ונכתבת כל הזמן. מאוהלי נוודים, לאוהלי צבא וחלוצים לאוהלי טיולים ומתחמי גלאמפינג… הסבים שלנו ישנו בכאלו בראשית ההתיישבות, ההורים שלנו השתמשו בהם בצבא או במחנאות בתנועה ואנחנו שמחים לקחת חלק בזה ולהציע את הגלגול הכי מוצלח של אוהלי הפעמון – ליציאה לטבע, לחופש, לחוויה.

דילוג לתוכן